Tech, Edu & Innovatie: inzichten voor morgen
AI DDV DLWO HAN Learning Analytics Leren LLO onderwijs Open Peerfeedback PhD Reflectie Technologie Transformatie Virtual Action Learning Visie
-
We missen de essentie van reflectie
Vandaag las ik via de blog van Wilfred Rubens een artikel van Peter Pappas met als titel A Taxonomy of Reflection: Critical Thinking For Students, Teachers, and Principals (Part 1). Wilfred vergelijkt in zijn blog de taxonomie van Pappas met de reflectiecyclus van Fred Korthagen. Hij concludeert dat hij Korthagen’s cyclus completer vindt, maar vindt Pappas expliciteringen ‘Begrijpen’ en ‘Toepassen’…
-
Promoveren – een jaar verder
Hoe ziet het eerste jaar van een promotietraject er uit? Esther van Popta (beleidsadviseur Onderwijs & ICT bij het Service Centrum Onderwijs van de HAN) is vanuit de HAN gestart als promovenda bij de Universiteit Utrecht en beschrijft haar ervaringen. Fase 1 “Iets meer dan een jaar geleden ben ik begonnen aan mijn promotietraject. Vorig…
-
Aanleiding onderzoek (vlog)
Vlog over aanleiding van mijn onderzoek
-
Waarderen van informeel leren
In het blad Onderwijsinnovatie van september las ik het artikel Professionaliseren op de werkplek van Rob Martens en Maarten de Laat (artikel komt nog digitaal beschikbaar via de OU). De auteurs pleiten voor een nieuwe manier van professionalisering op de werkplek: informeel-formeel leren. Zelf ben ik zeer geïnteresseerd in de relatie informeel leren en social media. In het artikel worden…
-
Waarom docenten sociale media nauwelijks in het onderwijs gebruiken
Vandaag las ik het artikel van Wilfred Rubens over de vraag waarom docenten sociale media nauwelijks in het onderwijs gebruiken. Hij refereert in zijn blog naar een artikel van Paul Bloemen (Social media in het onderwijs: verbinding maken met de leerling én de docent) , die reflecteert op de vraag waarom docenten nog relatief weinig sociale media in het onderwijs gebruiken. De argumenten die door Bloemen en Rubens genoemd worden, herken ik in de praktijk. Ik vraag me echter af of …
-
De like-button van kennis
Vanochtend las ik het artikel De like-button van kennis op scienceguide.nl . In het artikel wordt verwezen naar de presentatie van Prof. José van Dijck (UvA) tijdens de jaaropening. Ze geeft in haar verhaal aan dat de principes van sociale media op allerlei plekken in de samenleving invloed hebben. Dit betekent dat we hier ook in het onderwijs niet…
-
How we think (and how we reflect)
Op mijn zoektocht naar een instrument om reflectievaardigheden te meten (een reflective questionnaire), merk ik dat veel onderzoekers zich baseren op de ideeën van Dewey. Met name naar zijn boek ‘How we think‘ uit 1933 (!) wordt veel verwezen. Voor mij aanleiding om me eens verder in zijn ideeën te verdiepen. In deze blog deel ik…
-
Op zoek naar een reflective questionnaire
Voor mijn onderzoek ben ik op zoek naar een vragenlijst over reflectieve vaardigheden. Om namelijk te meten in hoeverre E-PeerFeedback effect heeft op de reflectieve vaardigheden van studenten, moet ik natuurlijk om te beginnen weten op welk niveau ze bij de start zitten en waar ze staan na afloop van een periode met E-PeerFeedback. Ik…
-
Online leren leidt to meer uitval
Vandaag las ik de bijdrage van Wilfred Rubens over Online leren en uitval. De resultaten van het onderzoek waar hij naar verwijst zijn voor veel mensen een open deur. Zeker als je al wat langer werkt met Onderwijs & ICT en Digitale Didactiek, ben je bekend met de nadelen van Online leren. Desondanks heb ik eind vorig jaar…
-
Digitale geletterdheid als formeel leerdoel?
Vandaag las ik een artikel van HAN-lector Marijke Kral op Scienceguide met de titel ´Digitale geletterdheid als noodzaak´. Op 25 mei pleit zij op ‘Meesterschap 2’ (debat over de kwaliteit van onderwijs) voor versnelde ontwikkeling daarvan in de lerarenopleidingen. “De toenemende druk op talentontwikkeling en maatwerk kan niet zonder“. Ik onderschrijf haar mening volledig, maar…